Mainostaulut ovat yksi vanhimpia markkinointikeinoja, mutta mitä tapahtuu, kun perinteinen markkinointimuoto kohtaa modernin teknologian?
Modernia ulkomainontaa
Mainostajat haluavat erottua ja tulla huomatuksi. Nykyisessä digitaalisessa informaatioähkyssä erottuminen on kuitenkin yhä vaikeampaa perinteisin keinoin. Mainostajan on jatkuvasti etsittävä uusia innovaatioita, joilla erottua massasta ja jäädä mieleen.
Kun mainostaulut digitalisoituivat, hyvin tehty mainosvideo saattoi riittää erottautumistekijäksi. Nyt kuitenkin perinteisten digitaalisilla mainosnäytöillä kekseliäätkin luovat ideat on usein nähty jo moneen kertaan ja niistä on tullut tavallista sisältöä.
Uusi ulottuvuus avuksi DOOH-mainontaan
Maailmalla trendaavat 3D-mainostaulut ja anamorfiset mainokset nostavat perinteiset mainossisällöt aivan uudenlaiseksi kokemukseksi. Anamorfisessa mainonnassa käytetään hyödyksi ihmisen näkökyvyn vajaavaisuutta.
Kun kaksi näyttöpintaa yhdistetään yhdeksi kulmaksi, voidaan tietyllä tekniikalla luodulla digitaalisella sisällöllä huijata silmää ja luoda katsojan perspektiiviin optinen illuusio. Näin näytöllä oleva sisältö saadaan näyttämään esimerkiksi suuremmalta tai pienemmältä, tai siltä, että se olisi lähempänä tai kauempana kuin näytön fyysinen pinta oikeasti on. Tavallinen näyttöpinta muuntuukin näennäisesti kolmiulotteiseksi mainostauluksi.
Illuusion keinoin katsoja voidaan yllättää. Rakennuksen oikea fyysinen kulma voidaan korvata digitaalisella vastakappaleella, johon eivät päde enää tämän maailman fyysiset lainalaisuudet: ulkonäköä voidaan muokata, julkisivua voidaan rikkoa, painovoima voi toimia ylösalaisin ja fyysiset objektit näyttävät siltä kuin ne ponnahtaisivat ulos rakennuksen seinästä. Illuusio vaikuttaa, sillä sen näkee paljain silmin – ilman minkäänlaisia 3D-laseja tai muita laitteita. Tämä tekee mainoksesta erittäin lähestyttävän ja jaettavan.
Yllätyksellisyys jää myös ihmiselle mieleen. Mainos onkin muuttanut muotoaan kokemukseksi, josta halutaan kertoa eteenpäin. Sen luonne on lähempänä modernissa museossa nähtäviä taideteoksia. Parhaimmillaan julkisivuun tehty luova toteutus voi muuttua ihmisten keskuudessa kaupungin tunnistettavaksi maamerkiksi.
Pysäyttävää ulkomainontaa yksinkertaisella tekniikalla
Anamorfisten mainosten etu on se, että ne eivät vaadi näyttötekniikalta mitään uutta ja mullistavaa. Illuusio on toki parhaimmillaan laadukkailla näytöillä ja isossa koossa, mutta sellaisen voi tuottaa käytännössä mihin tahansa näyttöpintaan missä kaksi näyttöä muodostavat kulman.
Illuusio on mahdollista tehdä myös yhdellä näytöllä, mutta silloin toimivin kuvakulma jää usein aika kapeaksi ja näytön sijoittelun merkitys korostuu.
Anamorfiset mainokset sopivat täydellisesti ulkomainontaan, mutta sen lisäksi ne toimivat loistavasti muissakin ympäristöissä, kun halutaan kiinnittää ihmisten huomio. Tällaisia ovat esimerkiksi yritysten aulat, tapahtumat ja myymälämarkkinointi.
Fyysistä vai feikkiä?
Kun luova idea on riittävän hyvä, fyysistä näyttöpintaa ei välttämättä tarvita lainkaan. Nykyään on yleistä toteuttaa luovia mainostuotantoja myös FOOH-markkinoinnin (Fake Out-of-Home) keinoin. Tällöin luova idea toteutetaan täysin digitaalisesti, mutta niin uskottavasti että video voisi olla kuvattua. Tällainen video antaa verkossa katsojalle saman kokemuksen kuin minkä oikea fyysinenkin toteutus välittäisi ja on sosiaalisessa mediassa edelleen vaikuttavaa sisältöä, jota jaetaan herkemmin.
Kaikki kiteytyy luovuuden valjastamiseen ja tunteiden herättämiseen katsojassa.
Miksi anamorfinen mainonta toimii?
Pysäyttävyys – Uudenlaiset mainosmuodot yllättävät katsojia ja siten erottuvat nykymaailman loputtomasta informaatiotulvasta erilaisuudellaan. Ne saavat katsojan pysähtymään ja keskittymään sisältöön.
Luovuus – Luovat ratkaisut yhdistettynä brändiin tehostavat sen mielikuvaa. Brändi mielletään helpommin luotettavaksi edelläkävijäksi, joka osaa muillakin liiketoiminnan osa-alueilla ajatella laatikon ulkopuolelta.
Muistijälki – Kun mainoksen näkemiseen liittyy kokemuksellisuus ja yllätyksellisyys, myös muistijälki on perinteistä mainosta parempi.
Jaettavuus – Uniikit ja ihastuttavat sisällöt houkuttelevat jakamaan niitä eteenpäin sosiaalisessa mediassa, jolloin näytön näkyvyys ulottuu myös fyysisen näytön ulkopuolelle.
Tarinallisuus – Luovat mainokset ovat kokemuksia, joista halutaan kertoa myös muille. Näin viesti kulkee tehokkaasti myös suusta suuhun.
Luovuus töihin
Jos vielä mietit toimiiko anamorfisen mainoksen vaikuttavuus, voit pohtia, mikä sai sinut lukemaan tänne asti. Meillä on yli 20 vuoden kokemus liikkuvan kuvan tuotannoista ja luovasta suunnittelusta. Ota yhteyttä niin suunnitellaan brändiisi sopiva mainosratkaisu.