Oletko tarpeeksi vihainen muuttaaksesi maailmaa? Mainontapäivän jälkeen syntyneitä mietteitä

Tulevaisuus on nyt, kiihtyvällä vauhdilla

KIRJOITTAJA

Tulevaisuus on nyt, kiihtyvällä vauhdilla

Seminaaripäivän saldo ei ole tuotekassin sisällössä, tai siinä kuinka innoissasi tai hieman ahdistunut olet erilaisia innostavia puheenvuoroja täynnä olevan päivän jälkeen. Arvo on siinä, miten muutaman päivän sulattelun jälkeen suhtautuu kuulemiinsa asioihin.

Mainostajien liiton Mainontapäivä järjestettiin Finlandia-talolla jo 46. kerran perjantaina 21. syyskuuta. Osallistujia oli lähes 600. Tänä vuonna aiheena oli tulevaisuus. Vauhti kiihtyy. Muutokset tulevat entistä nopeammin, ja kuitenkin aivomme ovat edelleen analogiset ja järjestelmänä vanhat.

Viha vauhdittaa muutosta

Autoilta vei 62 vuotta saavuttaa 50 miljoonaa käyttäjää, Pokemon Go -peliä käytti 50 miljoonaa ihmistä 19 päivän kuluttua sen julkaisusta. Facebook saavutti 50 miljoonan käyttäjän rajapyykin kolmessa vuodessa, Twitter kahdessa. Disruptiosta esityksen pitäneen futuristi Perttu Pölösen puheenvuorossa kävi selväksi muutosnopeuden eksponentiaalinen kasvu.
Keskeistä oli myös se, että innovointi vanhan jo keksityn päälle ei riitä. Pitää keksiä jotakin aivan uudestaan, ajatella maailmaa uudesta näkökulmasta. Tai kuten Pölönen asian esitti; korvata jään avulla mausteet ruoansäilyttäjänä ja sitten ymmärtää se, että ei sitä jäätä kannata roudata eri puolille maailmaa vaan rakentaa ihmisten koteihin jääkaappeja.

Pysäyttävä oli myös Pölösen lista yrityksistä, joita ei vielä ollut vuonna 2006: Facebook, IPhone, WhatsApp, Kindle, 4G.. siis reilu kymmenen vuotta sitten! Hänen mukaansa Forbes500-listan nykyisistä yrityksistä 40 prosenttia ei ole enää siellä 10 vuoden kuluttua. Ainoa paikkansa kuluneen kymmenen vuoden aikana säilyttänyt yritys on Microsoft.
Yrittäjä, puhuja ja fasilitoija maailman ongelmien ratkaisuun teknlogian keinoin perustetun Singularity Universityn perustaja Laila Pawlak totesikin puheenvuorossaan, että monet maailmaa mullistaneet keksinnöt ovat syntyneet vihasta: miksi tämä asia on toteutettu niin huonosti? Eikö tätä voisi tehdä paremmin!

Samaa sanoi myös Perttu Pölönen:

Laila Pawlakin puheenvuorossa pysäytti ajatus ajankäytöstä.

Digitalisoi ja personoi, jos haluat menestyä

Osin Pawlakin puheenvuoron ydinajatus oli jo vanha: kaikki mikä voi muuttua digitaaliseksi, muuttuu digitaaliseksi. Samalla palvelut tulevat useampien ihmisten ulottuville ja edullisemmaksi. Pointtina tietenkin myös se, että jos tuotteen voi personoida se personoidaan digitalisaation myötä. Vai miltä kuulostaisi omille ravintosuosituksille koottu ruokakassi?

Menestyvän yrityksen kulmakiviksi Pawlak kuvasi neljän tarpeen täyttämistä. Ihmiset haluavat aina olla parempia versioita itsestään huomenna kuin tänään neljällä eri osaa-alueella. Ihmiset haluavat TEHDÄ paremmin, OLLA parempia, NÄYTTÄÄ paremmalta ja VOIDA paremmin. Jos näihin tarpeisiin pystyy antamaan jonkin vastauksen, voi tehdä hyvää bisnestä.

Mainontapäivä Laila Pawlak

Samaan teemaan tarttui osin Mr. Goodvertising Thomas Kolster, joka kertoi, että jopa 80 prosenttia ihmisistä haluaa ostaa sellaisen yrityksen palveluja tai tuotteita, joka tekee oman osansa maailman hyvinvoinnin eteen. Yrityksen näkökulmasta uskottavuus on tärkeää: ei ole uskottavaa, jos McDonalds kääntää naistenpäivän ajaksi logonsa väärinpäin, mutta se on, että Nike ottaa mainoskasvokseen ihmisoikeustaistelijan.

Googlen edustajiston puheenvuoroista tärkeimmät asiat yrityksen päättäjille olivat: mobiili ei ole vain yksi kanava, se on kaupantekopaikka. Tällä hetkellä ainoa kasvava sellainen. Video, varsinkin mobiilivideo, yleistyy vauhdilla ja latausmäärät ovat päätähuimaavia.

Toisaalta tämä antaa myös mainostajille uusia mahdollisuuksia:

Digitalisaatio toi mukanaan uudenlaisen rikollisuuden

Erityisen otettu olin Cyberwatchin Aapo Cederbergin puheenvuorosta. Kyberturvallisuus on jokaisen yrityksen asia. Vie muuten keskimäärin noin 99 päivää, että firmassa huomataan tietomurto. Nopeimmin kasvava ja parhaiten kannattava rikollisuuden muoto on jokaisen yrityksen ja jokaisen työntekijän asia. Pohjois-Korean valtion budjetista kolmannes tulee kyberrikollisuudesta. Pysäyttävää vai mitä?

Nautin myös itse puheenvuorosta. Siitä miten asiantuntijuus vaikuttaa ja toimii viestin perille menemiseen ilman tajuntaa räjäyttäviä kalvoja. Vaikuttava esitys syntyy myös läsnäolosta.

Eniten vaivaannuin viimeisen puheenvuoron aikana. Ei sitä vain pysty sanomaan käskystä tuntemattomille ”I love you”, edes kuorolausuntana, vaikka kuinka yritin. Ja olihan se ihan hauska lopetus seminaaripuheenvuoroille, että viimeinen esiintyjä kutsuu koko yleisön kanssaan lavalle. Muuten Jurgis Didžiulisen puheenvuoro oli hyvä pysäytys muistuttamaan siitä, että aito kohtaaminen ja hiljaisuus ovat lyömättömiä.

Entä miten nyt muutaman päivän jälkeen suhtaudun kuulemiini asioihin?

Pienoisella ahdistuksella, sillä nykymaailmassa olisi mahdollisuudet mihin tahansa, 18-vuotias hollantilainen Boyan Slat keksi, miten meret voisi tyhjentää muovista. Nyt The Ocean Cleanup -projektin puomi on toiminnassa ja kerää roskaa ennätysvauhtia. Mutta mihin se oma kekseliäisyys sitten loppujen lopuksi riittää, historiaan katsomalla on helppo löytää erilaisia maailmaa mullistaneita keksintöjä, mutta täysin uuden liiketoiminnan kehittäminen ei ole ihan yksinkertaista.

Ehkä en ole vielä tarpeeksi vihainen jonkin asian toimimattomuudesta.

Ota yhteyttä