“Onhan se kiva, kun media alkaa kiinnostua” – Kuukin sponsoriurheilija Heta Hirvosella kiireinen kisakalenteri 

Median kanssa toimiminen on osa urheilijan arkea; vaikka nykyisin urheilijoille tarjotaan mediavalmennusta paitsi seuroissa myös maajoukkueiden järjestäminä, on mediapeliä opittava käytännön kautta.

Iisak Vataja

KIRJOITTAJA
Iisak Vataja
Digital Strategist, Partner

Kuuki tukee Lahden Hiihtoseuraa edustavaa yhdistetyn urheilijaa Heta Hirvosta. Sponsoriyhteistyö on käynnistynyt alkuvuodesta 2023, ja sen jälkeen nuori urheilija on ottanut isoja harppauksia kohti ikäluokkansa maailman kärkeä. Hänet on nimetty myös aikuisten A-maajoukkueeseen.  
 
”Moikka!”, kuuluu rempseä vastaus puhelimeen. Jo puhelun alussa käy ilmi, että vielä vuosi sitten hiukan varautunut urheilija on kasvanut henkisesti ja arvokisakokemus on tuonut varmuutta myös haastattelutilanteisiin. Taustalla on selvästi hälyä ja Hirvonen vaikuttaa olevan liikkeessä. Ehkä hän on kiireinen. Soitinkohan sittenkin huonoon aikaan?  

Taustahäly on ymmärrettävää, sillä Hirvonen on Helsinki-Vantaan lentokentällä ja odottelee koneen lähtöä Rovaniemelle, jossa tiedossa on nuorten Hopeasompa-kilpailut. Haastattelu on sovittu lentokentällä odottelun ajaksi, sillä tälle kaudelle aikuisten A-maajoukkueeseen murtautuneen nuorukaisen aikataulut ovat hyvin kiireiset. Kello on yksitoista, lounasaika. Haastattelun lomassa on hyvä hetki etsiä samalla nopeaa evästä ennen koneeseen nousua.  

– Kyllä tässä ehtii hyvin kuulumiset vaihtamaan. Kotimaan terminaalissa on aika huono valikoima lounaspaikkoja, mutta kyllä täältä jotain löytyy, konettaan odottava Hirvonen summaa T1-terminaalin ruokapaikkatarjontaa. 

Lentokenttä sekä erikoismatkatavaroiden luovutustiski on tullut Hirvoselle tällä kaudella jo kovin tutuksi. Urheilijan varusteet pitkine mäkisuksineen vaativat erityistoimia kentällä. Maajoukkueurheilijan kalenterin ovat täyttäneet kisamatkat sekä harjoitusleirit. Nousujohteiset suoritukset sekä kansainvälinen kisakokemus on tuonut Hirvoselle myös aiempaa enemmän mainintoja ja näkyvyyttä mediassa. 

Viestintä- ja mediavalmennus on osa sponsoriyhteistyötä 

Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa ja etenkin hiihtolajien asiantuntijoita löytyy miltei joka taloudesta. Iso syy hiihtokiinnostukseen on historiallinen menestys sekä kotimainen urheilumedia. Silloin kun suomalaishiihtäjät, -mäkihyppääjät ja yhdistetyn urheilijat onnistuvat, herää myös media kirjoittamaan urotöistä. Toisaalta myös silloin kun urheilija epäonnistuu tai ei täytä armottomien kotikatsomoiden odotuksia, ovat toimittajat ensimmäisenä kysymässä kommentteja.  

– Kyllä haastatteluja on päässyt antamaan ja onhan se kiva, kun mediat alkavat kiinnostua. Ja totta kai mitä paremmin menestyy, sitä enemmän urheilijasta kirjoitetaan. Minja on jo aika hyvä tässä ja häneltä on hyvä ottaa oppia. Ehkä jännin paikka oli Etelä-Koreassa, kun haastatteluja joutui antamaan englanniksi, Hirvonen kertoo.  

Median kanssa toimiminen on osa urheilijan arkea. Vaikka nykyisin urheilijoille tarjotaan mediavalmennusta paitsi seuroissa myös maajoukkueiden järjestäminä, on mediapeliä opittava käytännön kautta. Nuori urheilija ei voi olla valmistautunut kaikkiin haastatteluihin, kun treenaaminen tulee suunnata ensisijaisesti lajiharjoitteluun. Jos eläviä esimerkkejä haluaa muistella, voi YouTubesta katsoa vaikkapa Janne Ahosen tai Iivo Niskasen urheilu-uran alkuvaiheiden haastatteluja. Ero nykyhetkeen on huima.  

Osa Kuukin ja Hetan sponsoriyhteistyötä on viestintä- ja mediavalmennus. Olemme yhdessä jo ennen kisakauden alkua pohtineet, millaisen julkikuvan media voisi Hetasta maalata. Olemme miettineen muun muassa, mikä urheilijan persoonassa kiinnostaa ja mitä piirteitä kannattaa haastatteluissa korostaa. Koko puhelinhaastattelun parasta antia näin yhteistyökumppanin näkökulmasta on se, kuinka hyvin Hirvonen on omaksunut yhdessä käytyjä oppeja. Urheilijan kanssa on helppo keskustella ja vastaukset tulevat luonnostaan. Kasvua on tapahtunut tälläkin saralla. 

Naisurheilu saa jatkuvasti enemmän huomiota urheilumedioissa ja tasa-arvoisen urheilu-uutisoinnin eteen tehdään töitä kansainvälisessä urheiluyhteisössä. Ja hiihtolajeissa palstatila on kenties jopa muita lajeja tasavertaisempaa. Myös hiljattain julkaistussa markkinoinnin trendikatsauksessa käsitellään kasvavaa kiinnostusta naisurheilua kohtaan. Suomessa naishiihtäjien, -mäkihyppääjien ja -yhdistetyn urheilijoiden tulevaisuus näyttää valoisalta. Kuukin sponsoroima Hirvonen on yksi hyvä esimerkki talvilajien menestystoivoista tulevaisuudessa. 

Kultaakin kalliimpia arvokisakokemuksia ja nuorten olympiakultaa 

Vasta 15-vuotiaan Hirvosen nimeäminen maajoukkueeseen ei tullut yllätyksenä, mutta se on tehnyt tavoitteellisesta urheilusta tänä talvena huomattavan ammattimaista. Kisakokemusta on tällä kaudella kertynyt jo muun muassa yhdistetyn maailmancupin osakilpailuista. Lillehammerissa järjestetyssä Continental Cupissa Heta taas ylsi alkukaudesta ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle ollen kilpailun kolmas. Lisäksi kisakalenteriin on tänä talvena mahtunut myös nuorten talviolympialaiset Etelä-Korean Gangwonissa sekä yhdistetyn ja mäkihypyn nuorten MM-kisat Slovenian Planicassa. 

– Aika tiukka kausi tämä on jo tähän saakka ollut, mutta samalla on karttunut arvokasta kisakokemusta. Kisa-aikataulua kuvaa varmaan parhaiten se, että Etelä-Korean nuorten olympialaisten jälkeen ehdin olla kotona 26 tuntia ennen lähtöä Planican MM-kisoihin. Reissuväsymystä ei helpottanut se, että kisapaikkojen välinen aikaero oli kahdeksan tuntia, Heta muistelee nuorten arvokisoja muutaman viikon takaa.  

Pitkien kisamatkojen ja kalliiden välineiden muodostama kulupaine on hieman helpottanut maajoukkuekutsun myötä. Hiihtoliiton kassa ei missään nimessä pullistele, mutta maajoukkuestatus mahdollistaa laadukkaan harjoittelun ja leiritykset. Lisäksi Heta kuvailee maajoukkueen sisäistä henkeä erittäin hyväksi:  

– Kisareissuilla ja harjoitusleireillä on ollut tosi mukavaa. Ensikertalaisena on päässyt äkkiä mukaan porukkaan ja kavereita piisaa! 

Erityisen hyvä sparrauskaveri maajoukkueen riveissä on ollut henkilökohtaisen nuorten olympiavoitonkin Etelä-Koreasta napannut Minja Korhonen, 16. Tärkeässä kehitysvaiheessa oleville urheilijoille on tärkeää, että joukkueen sisältä löytyy terve kilpailuasetelma. Se puskee molempia eteenpäin ja jatkuvasti parempiin suorituksiin. Koko yhdistetyn maajoukkueelle kauden toistaiseksi tärkein näyttö harjoittelun onnistumisesta oli nuorten olympialaisten sekaviestin voitto.  

Viikonloppuna 24.–25.2.2024 käydyistä Hopeasompa-kilpailuista Heta Hirvonen nappasi kaksi kultamitalia suvereeneilla suorituksilla. Seuraavan kerran Hetan voi nähdä sukset jalassa legendaaristen Salpausselän kisojen lippulaskussa ja tositoimissa mäkihypyn parissa Suurmäen SM-kilpailuissa 4.3.2024 – niin ikään Lahdessa. Yhdistetyn lajeista mäkihyppy on Hetalla vahvempi, mutta toistaiseksi monipuolinen urheilija ei aio siirtyä täysin mäkihyppyyn. 

Ota yhteyttä