Harjoittelujakso Kuukissa: Ensiaskeleet digimarkkinoinnin maailmaan

Keväällä 2024 harjoittelujakson Kuukin Lahden marketing-tiimissä tehnyt Eemeli kertoo tekstissään kokemuksestaan harjoittelijana.

Minulla ei ole koskaan ollut selkeää unelma-ammattia. Lukion loppuvaiheilla, kevään yhteishaun lähestyessä päätöksiä tulevasta oli kuitenkin tehtävä. Eri vaihtoehtoja pohtiessani kiinnostukseni markkinointiin kasvoi, ja se alkoikin nopeasti tuntumaan siltä paljon peräänkuulutetulta “omalta jutulta”. Alassa yhdistyy sopiva sekoitus luovuutta ja analyyttisyyttä, mikä vei minut mukanaan. Uutta intoa täynnä otin selvää mitkä koulutusohjelmat sopivat markkinoijan ammatista haaveileville, ja missä näitä ohjelmia on saatavilla. Sopiva vaihtoehto löytyi Lahdesta, LAB-ammattikorkeakoulusta, johon pääsin suorittamaan tradenomin tutkintoa. 

Miten sitten päädyin Kuukiin harjoitteluun? Viime kesänä hain kesätöitä useasta Lahdessa toimivasta markkinointitoimistosta. Ainut paikka, josta sain (edes) vastauksen oli Kuuki. Harjoittelupaikkaa etsiessä Kuuki tuntui vaihtoehdoista luontevimmilta. Onnekseni harjoittelupaikka tärppäsi heti ensimmäisellä yrittämällä ja sujuvan sopimusprosessin päätteeksi pääsin aloittamaan harjoitteluni Kuukissa heti vuoden 2024 alussa. 

Toimiminen osana markkinointitiimiä 

Harjoittelun aikana olen päässyt toimimaan osana erilaisia tiimejä, joissa olen päässyt oppimaan suoraan alan huipuilta. Olen saanut ottaa sopivasti vastuuta, mikä on tehnyt työskentelystä mielekkään ja merkityksellisen tuntuista. Työskentely on yleisesti melko itseohjautuvaa, mutta apu on kuitenkin aina saatavilla, kun vain osaa kysyä. 

Viimeisen neljän kuukauden aikana olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä, mikä on ollut sekä opettavaista että innostavaa. Mielenkiintoisimpia työtehtäviä ovat olleet esimerkiksi: 

  • lanseeraussuunnitelma kokonaan uudelle palvelulle – HubSpotille 
  • asiakaspalavereihin osallistuminen 
  • hakusanamainonnan suunnittelu 
  • kuukin oman somen pyörittäminen 

Työtehtäviini on kuulunut myös hieman odottamattomampia, joskin ihan miellyttäviä tehtäviä, kuten esimerkiksi lapsenvahtina toimiminen ja meluilmoituslappujen jakaminen ympäri Lahden toria Turkoositori-tapahtuman yhteydessä. 

Olen erityisen iloinen harjoittelussa saamastani uudesta tiedosta ja oppimiskokemuksista. Päivittäiset “aivan”-elämykset motivoivat jatkamaan eteenpäin ja syventämään osaamista koko ajan enemmän ja enemmän. Koen kehittyneeni työntekijänä monella eri osa-alueella. Asiakasprojekteja ja Kuukin omaa markkinointia tehdessä olen päässyt perehtymään erilaisiin markkinoijan työkaluihin, kuten Meta Business Manageriin ja Google Adsiin. On ollut myös mielenkiintoista huomata, miten koulussa opitut teoriat ovat muotoutuneet konkretiaksi eri työtehtävissä. 

Haasteiltakaan ei olla vältytty 

Työskentelyssäni olen kohdannut erilaisia haasteita, jotka ovat vaatineet ratkaisuja ja keinoja niiden käsittelyyn. Yksi keskeisistä haasteista on ollut ajanhallinta ja priorisointi. Aluksi huomasin, että työtehtävien määrä saattoi olla yllättävän suuri, ja oli vaikea pitää kaikki ohjat käsissä. Ratkaisuna tähän haasteeseen käytin priorisoinnin nelikenttää, joka auttoi hahmottamaan tehtävien kiireellisyyden ja tärkeyden suhteessa toisiinsa. Näiden käytännön ratkaisujen avulla olen saanut paremman otteen työtehtävistä ja kyennyt hallitsemaan aikaani tehokkaammin. 

Harjoittelun aikanakin useasti esiin tullut Dunnin-Krugerin käyrä on päässyt toteutumaan. Epätoivon laakso on selätetty ja valaistumisen rintamaa on lähdetty kipuamaan kohti kestävyyden tasannetta – vaikkei sitä alati muuttuvassa ja elävässä markkinoinnin maailmassa taida ikinä pystyä saavuttamaankaan.

Harjoittelua on takana jo neljä kuukautta. Tähän asti suurin oppini on ollut se, että haluan työskennellä markkinoinnin parissa vielä tulevaisuudessakin. Ala tuntuu mielekkäältä ja mukaansatempaavalta. Harjoittelu on antanut alkutahdin uralleni, vaikka suunnitelmat ja haaveet vielä hakevatkin uomiaan.

Jos olet kiinnostunut Kuukista työnantajana tai työharjoittelusta meillä, kurkkaa Ura Kuukissa -sivu.

Ota yhteyttä