Googlen trendaavat haut vuonna 2023 – Käärijä, Käärijän pituus, piña colada ja liputus kiinnostivat

Tällä kertaa yksi mielenkiintoisimmista asioista Googlen trendaavien hakujen listalla oli sieltä kokonaan puuttuva lista.

Eeva Ristkari

KIRJOITTAJA
Eeva Ristkari
Content & Marketing Lead, Partner


Googlen trendaavia kyselyjä Suomessa vuonna 2023.

Maailman suosituin hakukone Google julkaisi jälleen vuoden trendaavat kyselyt. Eniten suosiotaan kasvattaneiden hakutermien vuosittainen lista on nettimaailman vastine ikonisesta 1950-luvulta asti ilmestyneestä tietokirjasta Mitä, missä, milloin. Toki perustuen ammattitietokirjailijoiden sijaan siihen, mikä on kiinnostanut kansaa eniten suomenkielisissä googlauksissa.

Vuosi 2023 on 17. kerta kun Google kertoo maakohtaisina listoina, minkälaisten hakutermien käyttö lisääntyi eniten kuluneena vuonna edellisvuoteen verrattuna. Haetut asiat ja henkilöt eivät siis välttämättä ole niitä, joita on googlattu eniten vaan asiat, jotka ovat kiinnostaneet aiempaa enemmän. Ja tietenkin listauksissa kannattaa huomioida, että Google päättää mitä haluaa listoinaan julkaista.

Tällä kertaa yksi mielenkiintoisimmista asioista trendaavien hakujen listalla oli sieltä kokonaan puuttuva osio.

Tekoäly loistaa poissaolollaan

Googlen avainsanasuunnittelijan mukaan Chat GPT kiinnostaa Käärijää enemmän.


Vuosittaiset listat eivät ole identtisiä keskenään vaan julkaistut kyselyt vaihtelevat. Tänä vuonna ei julkaistu ollenkaan listausta eniten googlauksia saaneista uutisista. Kyseessä saattaa olla tietoinen valinta, sillä OpenAi:n Chat GPT -generatiivinen tekoäly on ollut suurimpia ilmiöitä kuluneena vuonna ja Googlen Bard sekä tekoälymalli Gemini ovat vasta loppuvuodesta alkaneet kuroa etumatkaa umpeen. Voittajaa tekoälykisassa ei vielä tiedä kukaan sillä kisaajia on useita.

Miksi liputetaan ja miksi lippu puolitangossa?

Miksi-alkuisissa kysymyksissä liputuskysymykset saivat peräti kolme sijoitusta: 1. miksi tänään liputetaan 1.10.? (uusi vakituinen liputuspäivä, Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivä) 5. Miksi lippu puolitangossa tänään? ja 6. Miksi tänään liputetaan 10.11.?

Kukaan ei ainakaan voi väittää, että suomalaisia ei liputtaminen enää kiinnosta.

Miksi-kysymysten listauksessa on selvää, että molemmat kysymykset ovat päätyneet listoille presidentti Martti Ahtisaaren kuoleman vuoksi. Vaikka “miksi lippu on puolitangossa” on trendannut kysymyksenä myös ennen marraskuuta, ovat volyymimuutokset omassa luokassaan Ahtisaaren marraskuisena hautajaispäivänä, jolloin koko valtakunnassa oli suositus suruliputuksesta.

TikTok ja paikallisuus vaikuttavat ihmisten tiedontarpeeseen

Kun Suomen listaa vertaa Googlen tekemään globaaliin listaukseen, on yhtenäisyyksiä yllättävän vähän. Sisällöntuottajan kannattaakin kaikessa muistaa, että vaikka maailma on pienentynyt, ihmiset ovat edelleen hyvin paikkaansa sidottuja ja alueellisia. Tämä on havaittavissa myös tämän vuoden trendaavissa kyselyissä.

Kiintoisaa on, että vuoden 2023 aikana kuolleista supertähdistä Frendien Matthew Perry kiinnosti enemmän kuin rock-soulkuningatar Tina Turner. Tämä tosin saattanee johtua siitä, että Perry kuoli vain 54-vuotiaana ja Turner 83-vuotiaana.

TikTokin jyrääminen näkyy myös Googlen trendaavissa hauissa, sillä tänäkin vuonna moni on kysynyt, että mitä slay ja NPC tarkoittavat. Slay tarkoittaa, että jokin on tappavan upeaa ja NPC taas tulee sanoista ”non-player character” tai ”non-playable character”. Kyseessä on siis rooli- ja videopelien ei-pelattava hahmo. Googlatuimpia termejä se on ollut, koska sitä on käytetty nettimeemissä, jossa NPC edustaa ihmisiä, jotka eivät ajattele itse tai tee omia päätöksiään.

Sienet kiinnostavat vuodesta toiseen

Yksi mielenkiintoinen seikka Googlen hakutrendeissä on myös vuodesta toiseen toistuva ilmiö: sienet. Resepteissä eri sienilajit löytyvät vuodesta toiseen listoilta. Tässä vuoden 2023 ruokaeseptilistaus ja vuoden 2020 reseptilistaus.

Ruokareseptit 2023
1) Mustatorvisieni
2) Pina Colada
3) Karvarousku
4) Sienirisotto
5) Pulmupuolukat
6) Quesadilla
7) Kurpitsakeitto
8) Lampaankääpä
9) Punikkitatti
10) Kotisima

Reseptit 2020
1) Perunasalaatti
2) Kuusenkerkkäsiirappi
3) Kuusenkerkkä
4) Ruusukaali
5) Suppilovahvero
6) Kantarelli
7) Muffinsi
8) Smoothie
9) Tippaleipä
10) Lakkahillo

Pulmupuolukka on retroresepti, jossa on erinomaisesti yhdistetty palasokerin brändi ja puolukkahillo!

Suomalainen googlaa viidestä kuuteen kertaan päivässä

Kysyin Bard-tekoälyltä suomalaisten googlaamisesta, ja sen mukaan Suomessa tehdään yhteensä noin 30 miljoonaa Google-hakua päivässä. Vuonna 2023 Suomessa oli 5,5 miljoonaa asukasta, joten keskimäärin jokainen suomalainen teki noin 6 hakua päivässä.

Bard kertoi vuonna 2023 suomalaisten suosituimpia hakuja olivat muun muassa:

  • Sääennuste
  • Uutiset
  • Reseptit
  • Koronavirus
  • Ukrainan sota
  • Euroviisut
  • Käärijä.

Kirjoitan tästä aiheesta blogia jo neljättä kertaa, tässä linkit vuoden 20222021 ja 2020 Googlen trendaaviin hakuihin.

Sisällöntuotannossa on edelleen tärkeää olla ajan hermolla ja ymmärtää, miten ihmiset hakevat tietoa hakukoneesta, vaikka tekoälyn käyttö hiljalleen yleistyykin. Me tarjoamme sisällöntuotannon lisäksi osaamista myös tiedottamisessa, ota yhteyttä!

Ota yhteyttä

Autamme kartoittamaan projektin lähtökohdat, tarpeet ja tavoitteet tarjouksen taustatiedoksi.

Yhteystiedot

Ulla Ristkari-Ryynänen

CMO, Founding Partner
+358 40 172 2665
ulla.ristkari@kuuki.fi

Ulla Ristkari-Ryynänen

Eeva Ristkari

Content & Marketing Lead, Partner
+358 400 878 269
eeva.ristkari@kuuki.fi

Eeva Ristkari
Ota yhteyttä