Googlen trendaavat haut vuonna 2021 – boomeria ei näy, ”miten saada unta?” palasi

Jo 15. kerta kun Google listaa, minkälaisten hakutermien käyttö lisääntyi eniten Suomessa kuluneena vuonna edellisvuoteen verrattuna.

Eeva Ristkari

KIRJOITTAJA
Eeva Ristkari
Content & Marketing Lead, Partner

Vuoden 2021 lopulla on hyvä katsoa kulunutta vuotta, ja sen mukanaan tuomia uusia asioita. Google on jälleen julkaissut vuoden 2021 trendaavat haut.

Kyseessä eivät siis ole hakutermit, joita olisi haettu Googlesta eniten vaan hakutermit, joiden käyttö lisääntyi eniten tänä vuonna eniten edelliseen vuoteen verrattuna.

Ensin ilmiselviin asioihin: urheilu kiinnostaa valtavasti. Maailman suosituimmaksi urheilulajiksi usein tituleerattu jalkapallo ja Huuhkajien otteet nousevat useammalle listalle. Tanskalainen jalkapalloilija Christian Eriksen nousee trendaavimpien hakujen listalle useimmissa kategorioissa: puheenaiheet, henkilöt, uutiset ja urheilu.

Eriksenin sydän pysähtyi kesäkuun 12. päivä kesken Suomi–Tanska-ottelun. Tähtihyökkääjää elvytettiin kentällä miljoonien katsojien silmien edessä. Eriksen onneksi toipuu ja hänelle asetettiin tapauksen vuoksi sydämentahdistin.

Korona ei kadonnut yhteiskunnasta eikä trendaavista hauista

Viime vuonna ajattelin, että covid19-pandemien vuoksi koronarokotteet kiinnostaisivat ihmisiä selvästi aiempaa enemmän. Olin väärässä. Sen sijaan koronapassi kiinnosti enemmän kuin aiemmin. Samoin kuin erilaisista rajoituksista johtuvat ravintoloiden aukioloajat.

Osasin kuitenkin ennakoida, että suuret urheilutapahtumat kiinnostaisivat. Listoille ei kuitenkaan päätynyt suomalaista jalkapalloilijaa vaan sairauskohtauksen EM-jalkapallo-ottelussa saanut Christian Eriksen.

Kirjoitukseni vuoden 2020 trendaavista hauista löydät täältä.

Boomer ei päässyt listoille, TikTok näkyi trendaavissa hauissa

Pääministeri Sanna Marin teki Instagramiin tarinan, jossa oli mukana Benjamin Peltosen kappale BOOMERi.  Lokakuun lopun ison uutisen olisi luullut lisäävän boomer-sanan hakuja niin paljon, että se olisi päässyt listoille, mutta ilmeisesti asia ei kuitenkaan niin paljon kiinnostanut vaikka boomer-hakujen määrä räjähtikin uutisen myötä.

Boomer tulee englannin kielestä. Sana on alun perin tarkoittanut suurten ikäluokkien baby boomer -sukupolvea. Sanan käyttö on kuitenkin laajentunut viittaamaan yleisesti ihmiseen, joka on ajastaan jäljessä ja vanhoillinen.

Vuonna 2016 lanseerattu videoihin perustuva sovellus TikTok on nopeasti noussut 18–24-vuotiaiden suosioon. Suomessakin käyttäjiä on mobiiliyleisöjen segmentointiin erikoistuneen Start.io-yrityksen mukaan yli 165 tuhatta. Vertailuna on mainittava, että Facebookissa on Facebookin mainostyökalun mukaan 3,9 miljoonaa käyttäjää.

TikTokin suosion rivakka kasvu näkyy kuitenkin trendaavissa hauissa. Moni on kysynyt: Mitä tarkoittaa sheesh ja mitä tarkoittaa simp?

Urbaanisanakirja määrittelee simp-termin akronyymiksi sanoista Sucker/Sucka Idolizing Mediocre Pussy.  MTV-uutisten mukaan sana on ollut halventavassa merkityksessä käytössä jo 1900-luvun alkupuolella. Simp on pilkkanimi henkilöille – pääsääntöisesti miehille / pojille – joiden ajatellaan menevän liiallisuuksin ihastuksensa miellyttämisessä esimerkiksi rahan käytössä.

Sheesh taas on puuskahdus, joka merkitsee epäuskoa tai ärtymystä. Molemmille tunnisteille löytyy tuhansia videoita TikTokista.

Yhden kysymyksen paluu listoille herättää huolta yhteiskunnan tilasta. Nimittäin miten saada unta oli vuoden poissa trendaavimmista hauista, edellisen kerran kirjoitin kyseisestä kysymyksestä vuoden 2019 trendaaviempien hakujen yhteydessä, mutta vuonna 2021 se on palannut. Yhä useampi kärsii siis unettomuudesta! Unettomuuteen on julkaistu Unettomuuden Käypä hoito -suositus. Toki pitää muistaa, että tilapäinen unettomuus kuuluu tavanomaiseen elämään, mutta pitkäkestoinen unettomuus taas suurentaa sairauksien riskiä ja huonontaa elämänlaatua.

On muuten tunnustettava sellainen asia, että ennen tämän jutun kirjoittamista en ollut kuullutkaan popcat clickistä! Jos asia on sinullekin uusi, kannattaa kurkata tähän juttuun upotettu video, jossa kerrotaan, mistä on kyse.

Ota yhteyttä