Etätyöskentely ulkomailla toi vaihtelua Janinan arkeen

Mitä jos aamupalaveri alkaisikin alppimaisemissa ja työläppärin sulkeuduttua pääsisi tutkimaan aivan uudenlaisia ”kotikulmia”? Tätä alkoi pohtia digituottajamme Janina Tiainen kuultuaan, että joku hänen tuttavapiirissään oli ottanut irtioton arkisista ympyröistä ulkomailla vietetyn etätyöskentelyjakson merkeissä.

Mitä jos aamupalaveri alkaisikin alppimaisemissa ja työläppärin sulkeuduttua pääsisi tutkimaan aivan uudenlaisia ”kotikulmia”? Tätä alkoi pohtia digituottajamme Janina Tiainen kuultuaan, että joku hänen tuttavapiirissään oli ottanut irtioton arkisista ympyröistä ulkomailla vietetyn etätyöskentelyjakson merkeissä. Matkustelusta nauttivan Janinan iloksi Kuukissa on mahdollista työskennellä etänä ulkomailta käsin ja hän veikin pian suunnitelman käytäntöön: yhdessä ystävineen Janina suuntasi kahdeksi viikoksi Sveitsin Luganoon.

Tästä ehdotuksesta virisikin sitten Kuukin HR:ssä idea, josko etätyöskentely ulkomailla voisi olla yksi Kuukin henkilöstöeduista.

– Mielestäni hyvät ja kannustavat henkilöstöedut ovat myös sellaisia, jotka tarjoavat työntekijöille muutakin kuin rahallista etua, Janinan esihenkilö Tiina Tervonen toteaa.

Viimeistään pandemia-ajan myötä työtä on totuttu tekemään muuallakin, kuin työpaikalla – kotona, mökillä ja vaikkapa veneessä – miksei siis ulkomaillakin?

Puhtia asiantuntijatyöhön matkailusta

Kuukissa on sovittu yhteiset pelisäännöt sekä kummankin osapuolen, työntekijän ja työnantajan, tehtävät sekä vastuut ulkomailla etätyöskentelyn aikana. Tämän ansiosta kuukilaiset voivat halutessaan vaihtaa työmaisemaa enintään kolmen viikon ajaksi EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin, jonka Janina valitsi pariksi viikoksi työympäristökseen. 

Etätyöskentely ulkomailla yhdistää mainiosti työn ja matkailun.
– Uskon, että tämä tuo toivottua vaihtelua asiantuntijatyöhön ja ehkä jopa auttaa palautumaan nopeammin työpäivästä kuin kotimaassa, Tiina pohtii.

– Mielestäni Sveitsin Luganosta palasi entistä iloisempi ja tarmokkaampi Janina, joka innokkaasti kertoi kokemuksistaan. Toivottavasti tämä jakso jää hänelle myös mukavana muistona. 

Uudet rutiinit piristivät 

Janinan työt sujuivat ulkomaillakin erinomaisesti. Lugano valikoitui kohteeksi, sillä se oli entuudestaan tuttu osalle matkaseurueesta.
– Jo kahdessa viikossa sai rakennettua uudet rutiinit työpäivään – oma päiväni alkoi aina parvekkeelta aamukahvin kanssa, Janina kuvailee. Asunnosta löytyi tila, johon saattoi vetäytyä omaan rauhaan keskittymistä tai palaveria varten. 

– Työpäivien jälkeen oli aikaa ottaa sähköpyörä alle ja lähteä katselemaan upeaa vuoristoa tai ajaa vaikka viereiseen kylään illalliselle, kertoo Janina, joka suosittelee lämpimästi etätyöjaksoa ulkomailla.

Lopussa vielä listattuna vinkit etätyöskentelyyn ulkomailla – nappaa ne talteen, kun alat suunnittelemaan omaa etätyökokemustasi ulkomailla! 

3 + 1 vinkkiä etätöihin ulkomailla

1. Varmista, että kohdemaassa ja asunnossa on toimiva verkkoyhteys ja että työskentely on fyysisesti turvallista mutta myös tietoturvallista. 

2. Tarkista, että kohdemaan aikaero Suomeen on järkevä, jotta pystyt tekemään töitä samoihin aikoihin kollegoiden kanssa. 

3. Varmista työvälineiden toimivuus ja esim. kohdemaan pistorasiat – tarvitsetko adapteria mukaan?

+ Nauti uudenlaisesta työarjesta ja tee vapaa-ajalla sellaisia asioita, mitä lomalla tekisit.  

Ota yhteyttä