AI-optimointi on SEO-optimoinnin uusi serkku – mitä siitä pitää tietää? 3+1 vinkkiä!
Verkkohakuja tehdään jatkossa yhä useammin tekoälyn avulla hakukoneiden sijaan. Siksi SEO:n rinnalle nousee uusi termi: AI-optimointi.

Tekoäly vaikuttaa enenevissä määrin kaikkeen, mitä teemme – eritoten verkossa. Verkkohakuja tehdään jatkossa yhä useammin ChatGPT:n, Geminin ja Perplexityn kaltaisten chatbottien avulla hakukoneiden sijaan.
Siksi hakukoneoptimoinnin (SEO) rinnalle yhä suurempaan roolin nousee uusi termi: AI-optimointi.
Mitä AI-optimointi tarkoittaa?
AI-optimoinnissa verkkosisältöä muokataan niin, että tekoälybottien on helppo selata sisältöä ja poimia siitä olennaiset tiedot. Tavoitteena on nostaa yrityksen sisältöjä chatbottien antamiin vastauksiin.
Tässä tekstissä kerrotaan, millä keinoin sisältöä voi nostaa tekoälyavusteisiin hakutuloksiin. Teksti on saanut inspiraationsa Marketing Finlandin koulutuksesta AI ja hakukoneiden muutokset (kouluttajana Umberto Onza).
Tämä teksti on kirjoitettu ihmisvoimin, mutta sitä on editoitu generatiivista tekoälyä hyödyntäen.
Miksi AI-optimointi on tärkeää?
Julkaisija Future plc:n vuonna 2025 toteuttaman kyselyn perusteella yhä useampi käyttäjä hyödyntää tiedonhaussa chatbotteja Googlen ja muiden ’perinteisten’ hakukoneiden sijaan – tai niiden ohella.
Siksi sisällöntuotannossa kannattaa huomioida, millainen sisältö on tekoälylle helposti käsiteltävää – ja sitä kautta myös nousee paremmin käyttäjien ulottuviin.
1. Tuo AI-optimointi osaksi SEO:a, älä korvaa toista toisella
Tärkein sääntö AI-optimointiin on selkeä: jos sivusi nousevat korkealle perinteisessä hakukoneessa, myös tekoäly nostaa ne todennäköisesti esiin herkemmin. Jos olet siis näin onnekkaassa tilanteessa, jotain asioita on jo tehty oikein.
Jos oma sisältö ei taas muutoin nouse:
- Tarkista, että SEO:n perusteet ja viimeaikaiset hakukoneoptimoinnin trendit on huomioitu SEO-strategiassasi.
- Älä lannistu vaan tee pitkäjänteistä työtä. SEO ja AI-optimointi kysyvät kestävyyskuntoa – tässä lajissa nopeiden tulosten lupailu on yleensä liian hyvää ollakseen totta.
- Muista että käyttäjän ongelman ratkaiseva, hänen kysymyksiinsä vastaava relevantti sisältö on hakukoneoptimoinnissa kingi – oli kyse sitten perinteiselle hakukoneelle tai AI:lle hakukoneoptimoitu teksti. Niin chatbotit kuin hakukoneet toimivat palvellakseen käyttäjiään.
- Myös teknisen SEO:n näkökulmasta perusjutut purevat: tekoäly tutkailee tekstin koodia, joten sen on hyvä olla selkeää. On myös hyvä tarkistaa, että suurten kielimallien boteille (LLM crawling) on annettu robots.txt-tiedostolla lupa käydä sivustolla – vähintään relevanteimmilla sivustoilla.
2. Kirjoita sisältöä kuten AI-apuri itse
Osaa kirjoittajista mielikuvaharjoitus voi auttaa: miten Chat-GPT itse vastaisi tähän kysymykseen?
Tarkoitus ei ole ryydittää tekstiä kehnoilla kielikuvilla tai vaivaannuttavalla AI-huumorilla, vaan tässä huomio keskittyy nimenomaan tekstin jäsentelyyn.
AI-tekstille ominaista ovat:
- Selkeät otsikot ja väliotsikot
- Lyhyet lauseet
- Konkreettiset esimerkit
- Olennaisen lihavointi
Hyvin jäsennelty, silmäiltävä teksti toimii sekä AI:lle että ihmiselle – ja myös tukee perinteistä hakukoneoptimointia. Monta kärpästä voi siis lyödä yhdellä iskulla.
3. Käytä sisällön AI-optimointiin apuna tekoälyä itseään
Tämä vinkki voi olla itsestäänselvyys, mutta sanotaan se silti: tekoäly osaa optimoida myös itseään varten. Ota tekoäly mukaan tekstin editointiin.
Paras apuri on usein yrityksen tarpeisiin muokattu AI-agentti (esim. ChatGPT:n Custom GPT). Kun sille syöttää taustatiedot, se osaa ottaa huomioon:
- Kohderyhmät ja strategiset tavoitteet
- Yrityksen äänensävyn
- Julkaisukanavakohtaiset erot
- Hakusana-analyysit, myyntimateriaalit, tuotetiedot jne.
Näiden tietojen avulla AI voi paitsi auttaa AI-optimoimaan, myös muulla tavoin kehittämään tekstejä.
+1: Testaa ja iteroi!
Kiireisessä arjessa voi olla kiusaus kirjoittaa teksti, julkaista se ja siirtyä seuraavaan. Peruutuspeiliin katselu kuitenkin kannattaa.
Tee haku chatbotilla ja testaa:
- Nouseeko sisältösi chatbotin vastauksissa?
- Jos ei, kysy suoraan botilta: miten tekstiä voisi muokata, jotta se nousisi?
Sisällön päivittäminen kannattaa aina: sekä hakukoneet että chatbotit suosivat ajantasaista sisältöä. Kun tekstiä päivitetään, saattaa se sijoittua paremmin. Sivun päivittämisen jälkeen voit vielä mahdollisesti vauhdittaa tekemiesi muutosten vaikutuksia syöttämällä sivun Google Search Consoleen.
Vanhojakin sisältöjä voi käydä tomuttamassa nykyhetkeen sopivaksi – näin selviää usein myös vähemmällä vaivalla kuin siten, että kirjoittaa uuden tekstin täysin nollasta.
Yhteenveto AI-optimoinnista
Kuten serkkunsa hakukoneoptimointi, myöskään AI-optimointi ei ole eksakti tiede. Chatbottien algoritmit, käyttäjän promptaus ja lukuisat muut muuttujat vaikuttavat siihen, millaista sisältöä AI-botti nostaa hakutuloksiinsa.
Yksi asia on varma: Tapamme selata verkkoa muuttuu yhä tekoälyavusteisimmaksi.
Koska chatbottien käyttö tulee todennäköisesti ainoastaan lisääntymään, kannattaa AI-optimointia alkaa tekemään jo nyt, osana muuta hakukoneoptimointia.
Tartu härkää rohkeasti sarvista ja testaa – harjoitus tekee mestarin myös AI-optimoinnissa!
Epäilyttääkö AI, pelkäätkö putoavasi kärryiltä?
Kuukin asiantuntijat seuraavat tekoälyn kehitystä ja perehdyttävät koulutuksissaan AI:n maailmaan. Otamme myös markkinoinnin ja teknologian palveluissamme huomioon tekoälyn kehityksen – ja integroimme tekoälyn osaksi palveluamme.
Kysy rohkeasti lisää, me autamme!
Ota yhteyttä
Autamme kartoittamaan projektin lähtökohdat, tarpeet ja tavoitteet tarjouksen taustatiedoksi.

Ulla Ristkari-Ryynänen
CMO, Founding Partner
+358 40 172 2665
ulla.ristkari@kuuki.fi

Tomi Kaitarinne
Director – Business & Technology, Founding Partner
+358 50 345 3874
tomi.kaitarinne@kuuki.fi